fbpx

A kismama esete a fogorvossal

Nem szeretek fogat mosni, sose szerettem. Szerintem az összes fogkrémnek borzasztó íze van. Az ízteleneknek is. Ennek ellenére, mindig kötelességtudóan tettem meg reggel, este. Nem is volt lyukas fogam. Tavaly, az esküvőnk előtt úgy gondoltam, kifehéríttetem a fogaimat, ennek kapcsán mentem el – bevallom, ekkor már 2-3 éve nem jártam fogorvosi vizsgálaton – egy kedves fogorvos barátnőmhöz. Kapásból készített a fogaimról egy panoráma röntgent, ami kimutatta, hogy bizony, sok fogamban van kezdődő szuvasodás, ami még kívülről nem látszik, és érezni sem érezhetem, hisz a foggyökeret még nem érte el, de mindenképp „ki kell tisztítani” és be kell tömni… Jáj….

Nem vagyok félős, mégis szűz lánynak éreztem magam, mikor beültem a fogorvosi székbe: műthetnek is, szurit is adhatnak….nade mégse az ínyembe!!! Kedvenc fogorvos doktor nénim, azonban adott a szúrás előtt finom málnás zselét, aminek isteni íze volt, és volt benne némi érzéstelenítő, így pont annyira zsibbasztotta el az ínyem, hogy alig fájt a szúrás! Végül a kezelés sem volt nagyon vészes, bár nagyon furcsa volt, hogy mindenem zsibbad, még a nyelvem is, mert lenyalogattam a megmaradt, finom, málnás zselét. Így nagyon érdekes volt, amikor öblögetni kellett: a víz fele kifolyt a számon, mert nem tudtam rendesen becsukni. Mondtam is a rendelő személyzetének, hogy eddig is minden félős/ritkán nőgyógyászhoz járó betegnek elsütöttem azt a poént, miszerint „ugye hogy jobb, mint egy fogorvosi vizsgálat? Mi legalább nem adunk injekciót az ajtóból!” – mostantól át is tudom élni. 

Ami miatt viszont elkezdtem az egész bejegyzést írni: sok kismama nem tudja pontosan, miért kell a terhesgondozás legelején elmenni fogorvoshoz? Két dolgot szeretnék kiemelni: az egyik: a terhesség alatt úgy változnak meg a hormonok, hogy azok nagyobb eséllyel okoznak fogszuvasodást, így ha már egy picike kis lyuk is van, abból tátongó kráter lehet a terhesség végére! A másik: minden, a szervezetünkben lévő gyulladásos góc (például egy rossz fog) vetélést, koraszülést okozhat! Ezért nagyon fontos már a terhesség elején – amennyiben van – ezeket helyretenni. És igen: lehet a várandósság alatt mindenféle fogászati kezelést végezni (érzéstelenítés, húzás, tömés, ha kell, antibiotikus védelemben is). Sajnos, ha már valaki babát vár, panoráma röntgen nem javasolt (csak extrém fontos esetben, megfelelő hasi takarással), így lehet, hogy az még célszerűbb lenne, ha azok a nők, akik gyermeket terveznek, nem csak a nőgyógyászukat keresnél fel egy rutinvizsgálatra, hanem a fogorvosukat is… hátha nem lesz olyan vészes… és még málnás zselét is adnak! De azért a „jobbak” mi vagyunk – szuri nélkül! 😉