fbpx

A meddőségi kivizsgálás (és a kondenzációs kazán kapcsolata) – I. rész

Sokan nem tudják: mikor? Miért? Hogyan? Kinél? Hányszor? Meddig? Milyet? Minden orvost mást mond, és az interneten is ahány weblap, annyiféle jótanács, megannyi javaslattal. Úgy gondolom, ebben a nem szakmabeliek ugyanúgy el vannak veszve, mint én, amikor kondenzációs kazánt választok.

kazán

Az egyik gépész állítja, hogy „hát ez így nem lesz jó, kérem, akkor kellene még ide vagy két radiátor”, a másik szerint ez sületlenség, csak a befolyó víz hőmérsékletét kell 5 fokkal megemelni, a harmadik ránézésre diagnosztizálja, hogy az egész rendszer úgy rossz, ahogy van, a negyedik a földszintről megmondja, hogy az emeleten minden rendben. „A” típusú kazán nem jó, „B”típusú a jó. Nem. Fordítva. „B” a jó, „A” nem. Hagyjuk is… őrület.

 

Alapvetően csak magamat hibáztathatom: pontosan azt a hibát követtem el, amire én is mindig felhívom a betegeim figyelmét: válasszanak egy (azaz egy) orvost, akiben megbíznak, és konzekvensen az ő utasításait kövessék. Persze lehet váltani, de ne hetente. És lehetőség szerint internetet se olvassanak… Igen, internetet se. Ezt se. Ugyanis ha valaki elolvassa ezt a cikket, majd rákeres a témára a google-ben, biztos nem fog két egyforma leírást találni. Épp ezért, nem szeretnék sem disszertációt írni, sem megkérdőjelezni a legújabb szakmai irányelveket; csupán megpróbálom összefoglalni; és érthetően, a praktikusságot szem előtt tartva leírni a javaslataimat.

Az egészet ott érdemes kezdeni, hogy aki gyermeket kíván, látogasson el a nőgyógyászához egy általános vizsgálatra, rákszűrésre, ultrahangra; és mindezek mellett említse meg, hogy babát terveznek. Így az orvosa fel tud tenni néhány célirányos kérdést, például a menstruációról, korábbi terhességekről, betegségekről, családról, amik meghatározóak lehetnek; sőt, az is lehet, hogy már akkor javasol néhány vizsgálatot. Ezen túl, ha valaki valamiféle betegségben szenved (pl: cukorbetegség, magasvérnyomás, pajzsmirigybetegség, stb), elengedhetetlen a kezelő orvosával is megbeszélni, hogy mik a tervei, és ennek függvényében pl. kell-e módosítani a gyógyszerelésen.

Ha a nőgyógyász mindent rendben talált, kezdődhet a gólya csalogatása (ugyebár nem „próbálkozunk”, mert az negatív szuggesztió). Ahogy azt már korábban is írtam, egy év alatt – ha mindkét fél egészséges – 80% esély van a teherbe esésre. Ez két év alatt 90%. Régebben két év, manapság általában egy évnyi „kárba ment szex” után kezdjük el a kivizsgálást.

 

meddo_4Egy év után – egy alapos beszélgetést követően(!!) – néhány alapvizsgálattal érdemes kezdeni: ezekkel a leggyakoribb problémáktól haladunk a legritkább problémák irányába, és a legkisebb beavatkozást igénylőek felől az egyre megterhelőbb beavatkozások felé.

Első körben néhány vérvétel szükséges a nőtől, amikből különféle hormonszinteket nézünk (női, férfi, pajzsmirigy, tejelválasztó, stb); ultrahang vizsgálatot végzünk és el lehet végezni az ún. STD vizsgálatot is. Utóbbi nem fájdalmas, olyan, mint egy rákszűrés. A Chlamydiát és társait keressük vele, amik aljas módon, lappangva betegíthetik meg a petevezetékeket. Egy hátránya van csak, ami miatt nem mindenki végzi első körben: nagyon drága vizsgálat. De nem megterhelő, és gyakori megbetegedést szűr. (bár néhol TB finanszírozottan is el lehet érni)

Természetesen ezeken az „alap” vizsgálatokon kívül egyéb vizsgálatokat is  javasolhat a nőgyógyász, ha szükségességét érzi.

Ezzel egy időben (!) a férfi vizsgálata is elengedhetetlen! Kedves lányok, asszonyok! Mondjátok el a párotoknak, férjeteknek, hogy nektek számtalan, igencsak fájdalmas vizsgálatot kell túlélnetek! Azokhoz képest semmi, sőt, kifejezetten kellemes a tőle való mintavétel. Ezen a ponton egy kedves férfi ismerősöm lelkesen megkérdezte, hogy akkor majd kap egy pornó újságot és el kell vonulnia egy félreeső wc-be? Nem rossz, de azért manapság ezt már általában otthon szokás elintézni – tetszőleges módszerrel – ami után a mintát csak be kell vinni a rendelőbe.

doctor-female-patient

 

Az eredményekkel érdemes ismét konzultálni a nőgyógyásszal, aki az eddigieket értékelni, és azok függvényében határozza meg a további lépéseket: kezelést, gyógyszert, avagy további vizsgálatokat, amikről legközelebb írok részletesen.