fbpx

7 tuti tipp, hogy az idei nyár ne a hüvelygombáról szóljon!

A legutóbbi rendelésemen a betegek közel fele hüvelyproblémák miatt keresett fel, pedig még csak most kezdődött a nyár. Folyik, viszket, csíp, szúr, rúg harap… és hasonló jelzőkkel illetik a nők a panaszaikat. Arra gondoltam, írok pár sort segítségképp, hisz ezen fertőzések egy része kis odafigyeléssel megelőzhető lenne, avagy a panaszok kezdetén, időben alkalmazott, megfelelő otthoni kezeléssel meg lehet spórolni egy – valljuk be: nem a legkellemesebb – nőgyógyászati vizsgálatot.

Bár tudományos kutatások alapján sem a strand, sem a természetes vizekben való fürdőzés nem okoz önmagában fertőzést, mégis a nők jelentős része állítja, hogy hacsak ránéz a strand feliratra, máris előjön a hüvelygombája. Ennek a kialakulása a megváltozott hüvelyi PH-ra és a normál hüvelyflóra felborulására vezethető vissza.

Nézzük, mit tehetünk ellene:

1.) Ha kijössz a vízből – és épp nincs 50 fokos kánikula, amikor 5 perc alatt megszárad a fürdőruhád… bár ekkor meg pont nem szabad napon lenni – cseréld le a bikinid (de legalább a bikini alsóját)! Így egy nap alatt akár 2-3 trendi fürdőruhádat is megmutathatod – csak az egészségedre kell hivatkozni.

bikini 1

2.) Hallottál már az ún. hüvelyflóra helyreállító kezelésről? A hüvelyben laknak a jó baktériumok, akiket Lactobacillusoknak nevezünk. Ha ők jól érzik magukat, kialakítják a hüvely megfelelő miliőjét, így kisebb eséllyel tudnak a gonosz bacik és gombák megtelepedni és elszaporodni. Rengeteg gyógyszercég gyárt ilyen készítményeket (amikben jó baktériumok vannak, a megtapadásukhoz és életükhöz szükséges anyagokkal – szinte mind recept nélkül kapható), van köztük hüvelytabletta, hüvelyzselé, stb… Bármelyiket is választod, heti egyszer, megelőzés céljából használd bátran! Ha bizonyos szituációkban hajlamos vagy hüvelyfertőzést kapni, használd előtte és utána is pár napig, akár egy hétig is rendszeresen, minden este. Nyugi, nincs olyan, hogy rászoksz, vagy a szervezeted hozzászokik! Ezzel a kisebb fertőzéseket meg lehet előzni, de egy makacs, masszív fertőzést természetesen nem.

3.) Ha már érzed, hogy baj lesz, de még nem vagy benne teljesen biztos: használj természetes anyagokat tartalmazó, recept nélkül kapható készítményeket: ezek C vitamint és ezüstöt tartalmaznak, így természetes úton „bombázzák szét” a kórokozókat, és segítenek a normál hüvelyi PH visszaállításában (pl: VitaGynC). Ez a módszer minden további nélkül párosítható hüvelyflóra helyreállító kezeléssel.

4.) Minél kevesebb szénhidrátot egyél!! Mondom ezt úgy, hogy nálam nagyobb rajongója nem sok van a tipikus strand-kajáknak, úgymint lángos, palacsinta, főtt kukorica… De csak módjával! És itt most nem arra gondolok, hogy a nehezen és kemény munkával elért bikini-alakod bánná meg. A túlzásba vitt szénhidrátfogyasztás sajnos olyan módon változtatja meg a hüvelyváladék összetételét, ami a gombák életmódjához és szaporodásához kedvezőbb, így jókat lakmároznak ők is, és szép nagyra nőnek – ugye ezt te sem akarod?

kukorica főtt

5.) Ha minden óvintézkedésed ellenére viszketős panaszaid vannak, még mindig adhatsz egy esélyt a recept nélkül kapható gombaölő szereknek (pl: Canesten). Használd előírásnak megfelelően, én a krémet is mindenképp javaslom mellé. Ez is kombinálható az előző módszerek bármelyikével. De ne felejtsd el: ha néhány napon belül nem múlik, inkább jelentkezz be egy nőgyógyászati vizsgálatra, minthogy nagyobb baj legyen! Szerintem nem lesz olyan rossz, mint egy fogorvosi kezelés 😉

6.) Ha nyár, akkor fesztiválok, flörtök, hajnalig tartó kerti partik… és pasik! Szeretjük őket, ki a szakállasakat, ki a kigyúrtakat, ki a szépszeműeket, én speciel a férjemet. De ugye közben te sem felejted el, hogy ha ismeretlen eredetű férfivel bújsz ágyba ne csak a kisbaba, hanem a fertőzés ellen is védekezzetek! Hiába szedsz tabit, hiába mondja, hogy „időben kiszáll”, szerintem ne menj bele… inkább húzzátok fel azt az óvszert, egyszer még senki sem halt bele… és ha tartós lesz a kapcsolat, majd választotok számotokra megfelelőbb módszert.

hüv fert fesztivál kép

7.) Biztos vannak nők, akik sikító frászt fognak kapni attól, amit most írok, például az egyik legjobb barátnőm, aki még melltartót is vesz alváshoz. De akkor is: éjszakára bugyi le! Meleg van, izzadsz, befülled, bepállik… ismét csak mind olyan körülmény, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának. Ez alól kivétel, ha épp valamelyik hüvelybe való készítményt használod, mert akkor érdemes bugyit és tisztasági betétet használni éjszakára, hisz a kenceficék egy része kifolyik, és csak higiénikusabb reggel ezt egy tisztasági betéten látni, mint a lepedőn.

Ha ezeket betartod, máris sokat tettél a női-egészségedért, amit a tested és a párod is meg fog hálálni! De mindezek mellett ismét felhívom mindenki figyelmét: egy súlyosabb, makacs fertőzést az összes módszer egyszerre alkalmazása mellett is el lehet kapni, ekkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, valamint akkor is, ha már kezelgeted magad otthon egy ideje, de semmi sem változik, vagy csak rosszabb lesz.

Oszd meg, ha úgy gondolod, hogy a barátaidnak is hasznos lenne ez a cikk!