fbpx

Amit a fogamzásgátló tablettákról mindenkinek tudni kell(ene)

Pár napja telefonon kért segítséget az egyik barátnőm, miszerint sok-sok év és két gyermek szülése után ismét szeretne fogamzásgátló tablettát szedni, mit javaslok. Hosszasan beszélgettünk, és a végén megjegyezte, hogy te jó ég, régen nem volt ez ennyire bonyolult… Nem volt, persze, hogy nem volt. Most sem az. Csak mindent elmondtam neki, amit fontos tudni a tabikról, és ezeket ritkán sorolják fel ilyen részletesen egy rendelésen, amikor pár perc van egy betegre.

Arra gondoltam, ide is leírom azokat a jó tanácsokat, amikkel én el szoktam látni a betegeket. (itt most nincs szó arról, hogy ki szedhet, ki nem szedhet fogamzásgátló tablettát, ha igen: milyen javasolt, stb…)

 

Mikor kell elkezdeni szedni? (legelőször)

A tájékoztatóban általában azt írják, hogy a menszesz első napján. Én inkább azt javasolnám, hogy a vérzés – mondjuk – 3. napján: „hagyja magát kivérezni kicsit” – szoktam mondani a rendelőben. Mérsékelten szakmaian fogalmazva: a vér ki szeretne jönni, a tabletta viszont elmulasztja a vérzést. Ha ezt a kettőt egyszerre kezdjük el, akkor „összevesznek”, aminek az lesz a következménye, hogy egész hónapban görcsölni fog a páciens hasa, és maszatolgató vérzése lesz. Ezt megelőzendő: pár napos vérzés után javasolt elkezdeni szedni a tablettát.

 

Mikor kell bevenni a tablettákat?

Minden nap, ugyanabban az időben. Általában este szokták szedni a nők. Személyes meggyőződésem, hogy érdemes beállítani a telefon emlékeztetőjét mondjuk este 8-ra, meg este 9-re is: ha a nyolc órásat csak kinyomtad, de nem vetted be. Igen, ugyanis pár órát csúszhat, attól még nem  esik be az eső, és nem hat kevésbé, hogy ha egyszer este 7-kor, máskor este 10-kor veszed be.

 

De mennyit lehet maximum csúszni vele?

12 órát. Azaz ha maradunk a fenti példánál, miszerint általában este 8-kor veszi be valaki a tablettát, akkor reggel 8-ig be lehet venni. Tehát ha reggel 6 körül felkelsz, és eszedbe jut, hogy hoppá, nem vettem be, akkor azt még gyorsan be lehet kapni. Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy az aznap estit lehetőség szerint minél később kell bevenni, pl. éjfélkor (már aki még ébren van olyankor). De akár azt is meg lehet tenni, hogy onnantól mindig reggel 6-kor veszed be.

 

És ha teljesen elfelejtettem bevenni?

Ha a fenti példa mentén nem reggel 6-kor ébredsz, hanem mondjuk délben, mert hétvége van, és végre kialudhattad magad, és akkor jössz rá, hogy tegnap a buli-hevében/moziban/a-szokásos-esti-fürdetés-altalás-káoszban elfeledkeztél a tablettáról, akkor már nem szabad bevenni, hisz több, mint 12 óra telt el! Ilyenkor az elfelejtett tabi benne marad a tartójában (az ún. levélben). Viszont az aznap estit ugyanúgy be kell venni, mint bármikor máskor, és az azt követőeket is előírás szerint, minden este be kell szedni. Tehát nem hagyjuk abba a szedést a hónap közepén! Ilyen esetben a hónap hátralévő részében valamiféle-fajta védekezés feltétlenül szükséges (pl: óvszer, de minimum megszakításos módszer).

 

Mikor kell még védekezni mellette másképp is?

A teljesen elfelejtett tablettán kívül akkor kell még védekezni másképp is, ha pl. nem sokkal a tabletta bevétele után hányás volt, vagy gyakori hasmenés, például egy gyomorrontás alkalmával. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem szívódik fel belőle elég hatóanyag, ezért javaslunk kiegészítő védekezést az érintett hónapban a menstruációig. Hasonló a helyzet antibiotikum szedés esetén is. Sajnos gyengítheti a hatását, ezért ilyenkor is szükséges más fajta védekezés is az adott hónapban.

 

Az első hónapok…

Minden hormonális készítménynek kell adni 3-4 hónapot, mire „beáll”. Ez idő alatt viszont előfordulhat nem menszesz időben jelentkező vérzés. Az ilyet mindig érdemes feljegyezni, mert ha pár hónap múlva is fennáll még rendellenes vérzés, fel kell keresni a nőgyógyászt, hogy írjon másik tablettát. Ez esetben sokat segít az új tabletta kiválasztásában, ha tudjuk, mikor volt soron kívüli vérzés/maszatolás.

Minden fogamzásgátlónál lehetnek egyéni különbségek. Ami a nővérednek, vagy a barátnődnek bevált, nem biztos, hogy neked is jó lesz. Talán a frontérzékenységhez tudnám a legjobban hasonlítani: valakinek fája  feje, ha jön a vihar, másnak meg semmi baja. Valakinek csökken a szexuális vágya, ha tablettát szed, vagy fáj tőle a feje, vagy bármi hasonló, míg másnak ugyanattól a tabitól semmi baja. Ezeket is érdemes pár hónapon keresztül figyelgetni, és ha nem múlnak idővel, akkor érdemes gyógyszert váltani.

 

Így hirtelen ezeket tartottam fontosnak leírni a fogamzásgátló tablettákról, remélem tudtam segíteni.

 

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznos lenne ez a cikk, klikk a megosztásra!