fbpx

Náthás kismama – az én gyógymódom

Természetesen sikerült megfázni a síelésen. Ragyogó napsütésben, plusz sok fokban, rendesen felöltözve. Pech. Meg leginkább a francba!!! Amúgy is olyan nyűgös és macerás egy tisztességes nátha, nemhogy így! Folyamatosan folyt az orrom, amikor mégse, akkor bedugult, fájt a fejem, kapart a torkom, köhögtem, de szerencsére lázas nem voltam.

Erre az állapotra nem terhesen is kimerül a terápia az ún. tüneti kezelésben. Orrfújás, orrcsepp, torokfertőtlenítő, bő folyadék, Neocitran és társai, meleg tea, és persze az a számtalan népi gyógymód, amiket nagyanyáinktól tanultunk.

Várandósan Neocitrant nem szabad inni!!! Lehet viszont Rubophent, Algopyrint szedni, torokfertőtlenítőt szopogatni, és tengervizes orrcseppet használni. Ezeket próbáltam és használtam is szép sorjában. Arra azonban nagyon hamar rájöttem, hogy a tengervizes orrcseppek az égegyadta világon semmit sem érnek, ezért vettem hagyományos orrcseppet, amit hivatalosan nem szabad terhesen használni… Nekem erről az a véleményem, hogy olyan kis mennyiségben, orrnyálkahártyán keresztül kizárt, hogy annyi felszívódjon, ami érdemi mennyiségben még a magzathoz is eljut. Úgyhogy használtam. Sokkal jobb is lett!

Mindemellett ez a fránya megfázás nagyon masszívnak bizonyult, napokkal később is fokozódott az orrdugulás, fájt a fejem, rossz volt a közérzetem, vacak volt az egész. Arra próbáltam a legjobban figyelni, nehogy arcüreg- vagy homloküreg gyulladás legyen belőle. Ezért vettem kamillát, és gőzöltem, mint gyerekkoromban, amikor anyával plédből sátrat állítottunk az ágy közepén, bebújtunk alá, belefújtunk a forró főzetbe, majd sokáig szuszogtunk a gőzében.

Infra- illetve bioptron lámpa hiányában hajszárítóval is melegítettem naponta többször az arcomat és homlokomat, hogy az esetlegesen ott felgyülemlő váladék könnyebben távozzon.

 

nátha 2

 

Nem mintha károsnak ítélném meg, de azért próbáltam a gyógyszerek mennyiségét lehetőségekhez mérten minimálisra csökkenteni. Kipróbáltam apa receptjét, ami egészen pontosan így hangzik:

„Egy adaghoz: egy gerezd fokhagyma, egy gerezdnyi gyömbér, egy fél citrom leve és egy kiskanál méz, fél bögre vízzel – hűtőbe is rakható.”

Ha az arányokat nem is tartottam be precízen, azért próbálkoztam. Elsőre amúgy borzalmasan hangzik, de nem volt olyan rossz az íze! Komolyan, teljesen iható volt, pedig én nagyon válogatós vagyok.

 

nátha 1
a mentás üveg senkit se tévesszen meg, reszelt gyömbér van benne

 

Végül nem tudom, melyik volt a nyerő módszer, de kicsit több, mint egy hét alatt sikerült meggyógyulni, és végre, ismét embernek éreztem magam!

 

Összefoglalóan még egyszer, mik azok, amiket használtam:

  • algopyrin
  • rhinospray plusz
  • strepsils
  • kamilla főzete belélegezve
  • méz
  • gyömbér
  • fokhagyma
  • citrom
  • hajszárító
  • kismillió papírzsepi