fbpx

Babaszemélyi, védőnő, Tom és Jerry

A terhesgondozás az élő terhességet megállapító ultrahang után veheti kezdetét, mégpedig a védőnőnél. Ő nyilvántartásba veszi a kismamát, elvégzi a szükséges adminisztrációt, ellenőrzi az egészségi állapotát (vérnyomás mérése, súly, magasság ellenőrzése), majd kiadja a kiskönyvet. Ezután pedig végig fogja kísérni az egész terhességet. De vajon mi is a védőnő dolga pontosan?

 

Eligazítja a kismamát

 

A védőnőtől, illetve a tőle kapott kiskönyvből fogja a leendő anyuka tudni, mikor, milyen vizsgálatra kell mennie, mire kell odafigyelnie. A kiskönyv minden ilyen információt tartalmaz, de a védőnő a látogatások alkalmával külön is felhívja rájuk a figyelmet, jelzi, ha valami még hiányzik, pótolni kellene.

Úgy szoktam fogalmazni a kismamáimnak, hogy ez lesz a baba „személyi igazolványa”, ebbe lesz beírva, feljegyezve minden, mindig hordja magánál. Ha nőgyógyászhoz, háziorvoshoz, fogorvoshoz, bárhova megy, dugja az orra alá, hogy írjon bele, pecsételje le. Ha így rendesen van vezetve, és a kismamával ne adj’ Isten valami történik, például a fejére esik a hangversenyzongora, mint a Tom és Jerryben, a mentő innen fogja tudni, hogy várandós, illetve azon belül is, milyen leletei, eredményei, esetleg betegségei vannak. Hisz a terhesgondozás során keletkező többtonnányi leletet nem hordhatja mindig magánál az ember!

 

 

Nem utolsó sorban: a kiskönyvben szereplő nőgyógyászati orvosi pecsétek alapján kapja meg az édesanya a szülés után az ún. egyszeri anyasági támogatást. Ahhoz, hogy megkapja, legalább 4 (koraszülés esetén 3) pecsét szükséges. Aki rendszeresen jár terhesgondozásra, az ezt többszörösen túlteljesíti, amiért viszont nem jár bónusz 🙂

Védőnőhöz csak néhány alkalommal kellene menni a terhesség alatt hivatalosan, de a legtöbbjük szereti havonta látni a kismamákat, hogy az egészségi állapotukat is aktívan figyelhessék.

 

Mi történik a védőnőnél?

 

A találkozások alkalmával a védőnő beírja a kiskönyvbe a legutóbbi vizsgálatok eredményeit, esetleges panaszokat. Ha vannak panaszok, javasolhat megoldást rájuk. Megméri a vérnyomást, súlyt, ellenőrzi a vizelet tisztaságát, méri a haskörfogatot, meghallgathatja a baba szívhangját. Röviden a kismama általános állapotát méri fel, hogy időben észrevegye, ha esetleg valamilyen probléma adódik, és orvoshoz irányíthassa.

Elnavigálja a kismamát a terhesgondozás rendszerében, akár lelkileg is támogatja, és segít neki felkészülni a baba érkezésére. A védőnővel lehet olyasmit megbeszélni, hogy milyen kisruhákból mennyi kell és mekkora, miket szükséges vagy nem szükséges beszerezni a babának. Fontos ugyanakkor, hogy ezekkel kapcsolatban ő csak tanácsot ad, a döntés a szülőké.

 

Megnézi, hová érkezik a baba

 

A várandósság alatt a védőnő környezettanulmányt is végez, melynek során azt méri fel, hogy megfelelő körülmények közé érkezik-e a baba, készülnek-e a szülők a születésére. Ettől nem kell megijedni, a védőnő nem kacsalábon forgó palotát vár, csupán tiszta, megfelelő körülményeket fűtéssel, meleg vízzel stb.

 

Röviden tehát a védőnő segít a kismamának a terhesgondozás során, illetve az orvos munkáját is támogatja azzal, hogy elvégzi az adminisztrációs feladatokat, egyszerűbb vizsgálatokat, és felhívja a figyelmet az esetleges problémákra.