fbpx

Egészségügyi kalandok Balin

 

Bár nagyon vártam az utazást Balira, bevallom, kissé azért be voltam tojva tőle. Ugyebár nem az a sima, kockázatmentes terhességem volt, hiszen lombikos voltam, ikrekkel ráadásul, mindkettő fokozott odafigyelést igényel, de azért ha minden rendben van, lehet tovább élni a hétköznapokat. Mégis volt bennem némi félelem, hogy majd pont akkor történik valami, amikor kint vagyok, totál idegen terep, idegen ország, azt se tudom, milyen ott az egészségügyi ellátás egyáltalán.

 

Hát, utóbbiról sikerült némi tapasztalatot szerezni végül, igaz, csak a magán vonalról. És nem miattam! Hálistennek a terhességem Balin is eseménytelenül zajlott tovább, ellenben Ádámnak sikerült némi izgalmat csempészni a nyugodtnak ígérkező pihenésbe azzal, hogy kificamította a vállát, már a második napunkon.

 

 

Hogyan ne kezdj neki a szörfözésnek…

 

Szóval az én drága férjem úgy döntött, ha már itt vagyunk, megtanul szörfözni, ehhez pedig valami filmbe illő belépőt tervezett. Egy laza mozdulattal odadobta nekem a pólóját a napozóágyra, majd nagy lelkesen visszarohant a szörfoktatóhoz, a jelenetet pedig egy kézen átfordulással akarta zárni, mégpedig egy parton álló szörfdeszkán (ami vizes volt). A keze kicsúszott alóla, esett egy hatalmasat, a válla pedig kificamodott, ránézésre gyanús volt, hogy el is tört. Nagyon rosszul nézett ki, a válla kb. 10 centivel odébb volt, mint lennie kellett volna, igen kitekert helyzetben.

 

 

Persze egy ilyen mutatvány után akadt némi közönség is, a helyiek be akartak vinni robogóval a helyi kórházba – ezt kedvesen visszautasítottuk, a szálloda hívott taxit, és bementünk egy magánkórházba. Voltak aggályaink a helyi egészségügyi ellátással kapcsolatosan, de nagyobb meglepetés nem is érhetett volna. Minden annyira flottul ment, hogy csak lestünk!

 

 

Gyorsaságból csillagos ötös

 

Amíg én kifizettem a taxit, becsekkoltam a kórházba, kitöltöttem az adatlapot, addig Ádámot megvizsgálták, röntgen és EKG készült, vért vettek, monitorra tették, és folyt az infúzió! Bő egy évet dolgoztam sürgősségin, az itteni sebesség előtt csak tisztelegni tudok (bár, mint tudjuk, a sürgősségi ellátás nem egyenlő a gyorsasági ellátással!!). Diagnózis: a válla ki van ficamodva, helyre kell tenni. Ez megtörtént, majd egy kontroll röntgent követően mehettünk is, karrögzítővel és gyógyszerekkel együtt.

 

Innentől kezdve nyilván kicsit korlátozott volt, hogy mit tudunk csinálni a nyaralás alatt – szörfözni például pont nem. És búvárkodni sem. (majd legközelebb!) De azért viszonylag könnyen megúsztuk, és nem fuccsolt be az egész út, ráadásul nem is miattam jártuk meg a kórházat, úgyhogy összességében nem panaszkodom 🙂