fbpx

5 dolog, amit ne csinálj terhesen

 

Amikor egy nő megtudja, hogy babát vár, az elsők között merül fel benne az a kérdés, hogy mennyire kell vigyáznia magára mostantól, mit szabad, és mit nem. Aztán általában két csoportra oszlik a kismamák tábora: vannak a paramamik, akik a szellőtől is féltik magukat és a babájukat, meg vannak, akik szerint nem kell ezt felfújni, lehet élni az életet tovább ugyanúgy, mint eddig.

 

Én inkább az utóbbi táborba tartoztam, hiszen nőgyógyászként pontosan tisztában vagyok vele, mi az, ami tényleg veszélyes lehet egy egészséges terhességre is, és mi az, ami inkább csak tévhit. A legtöbb egyébként tévhit, és leginkább ezeréves berögződéseken alapul, de persze azért vannak dolgok, amikre tényleg oda kell figyelni.

 

Mi az, ami nem jó ötlet terhesen?

 

  • Nem ez a fogyókúra ideje! Főleg eleve túlsúlyos kismamáknál jön elő a probléma, hogy megijednek, amikor teherbe esnek attól, hogy mennyit fognak hízni, és igyekeznek tenni ellene. Nos, a gondolat, hogy lehetőleg ne szedjünk fel még 30 kilót, teljesen jó, de nem is ezt az időszakot kell választani arra, hogy a meglévő súlytöbbletet leadjuk. Egy ésszerű táplálkozási rendet tartva egyébként a nagy súlyú kismamák jó része nem nagyon hízik, vagy inkább fogy – ez pedig a babának se árt.

 

  • Nem szabad magunkat túlhajtani. A terhesség nem betegség – ezzel én is tökéletesen egyetértek, de van átmenet aközött, hogy valaki egyből elhagyja magát, és aközött, hogy mániákusan bizonyítani akarja, hogy bármire képes, amire nem terhesen képes lenne. Fontos, hogy figyeljük a testünket, és ha úgy érezzük, valami sok, akkor inkább álljunk le, ne akarjunk mindenáron keménynek látszani. (lásd esetemet a síeléssel)

 

  • Ha eddig nem sportoltunk, ne most kezdjük el. Ez mondjuk csak részben igaz. El lehet kezdeni óvatosan mozogni, de valóban nem a maratonfutás kell, hogy legyen a cél, és a nulláról a nagy súlyokkal való edzés sem ideális. Némi kismamajóga, kismamatorna azonban nyugodtan mehet, továbbra is figyelve persze a test jelzéseire.

 

 

  • Ne együnk nyers húst, nyers tojást. Ez olyan dolog, hogy máskor 1 évig eszembe se jut tatárbifszteket enni, de mivel tudom, hogy terhesen a nyers hús nem ajánlott, majd meghaltam érte. Jelentem, kibírtam 🙂 Amúgy nem magának a babának lehet baja a nyers hústól és tojástól, hanem a kismama kaphat el csúnya betegségeket, ami magzatkárosító hatású lehet. Nem sok esély van rá, de azért inkább ne vállaljuk a kockázatot!

 

  • Ne méregtelenítsünk! Nagyon jó ötletnek tűnhet terhesen megszabadulni a méreganyagoktól, de valójában nem az – iszonyú megterhelő a szervezetnek a legtöbb ilyen kúra, és ebben az állapotban erre pont nincs szüksége. Épp elég energiát emészt fel a terhesség fenntartása, a baba fejlődése, felejtős ilyenkor a méregtelenítés. Aki nagyon akar ilyesmit, az még a teherbeesés előtt gondoljon rá!

És ami a legfontosabb: élvezzük ki a várandósságot, amennyire csak lehet, általában nem adatik meg belőle túl sok egy ember életében:)