fbpx

A leggusztustalanabb dolgok a terhesség alatt

 

A várandósságra szeretünk valami rózsaszín vattacukros, csillámporos állapotként gondolni, amikor úgy 15 centivel a föld felett lebegünk a boldogságtól, hogy babát várunk, és az egész világot csodálatosnak látjuk. Vannak olyan időszakok, amik kicsit tényleg ilyenek, de azért szép számmal akadnak olyan tényezők is, amik rendszeresen visszarángatnak a földre.

 

 

A terhességnek ugyanis nemcsak szép oldala van, hanem – valljuk be – egészen undorító is. A háttérben zajló folyamatoknak néha vannak olyan testi tünetei, amik inkább gusztustalanok, mint romantikusak meg szépek. De ez bizony ezzel jár, ezek is részei a babavárásnak. Megéri őket elviselni, hiszen az eredmény, mint tudjuk, kárpótol, de azért eléggé meg tudják lepni az ember lányát, ha nincs rájuk felkészülve.

 

Én mondhatni fel voltam, mivelhogy nőgyógyász volnék, elméletileg tisztában voltam azzal, mik várhatnak rám. De azért az ember mindig hajlamos kicsit azt gondolni, hogy ő megúszhatja az igazán gázos dolgokat. Hát, én is így gondoltam, aztán kénytelen voltam rádöbbenni, hogy sajnos nekem sem csak a rózsaszín felhőcskék jutnak, és saját magamon tapasztalva azért tényleg tudott egy-két apróságnak tűnő dolog nagyon kellemetlen lenni.

 

Szóval milyen gusztustalan dolgok várhatnak az emberre a terhesség alatt?

 

  • Hányás. Tök kézenfekvő. A hányás undorító, senki sem szeret hányni, de azért vannak fokozatai. Egy idő után rájön az ember, hogy az „élmény” szempontjából nagyon nem mindegy, hogy mit hány ki. A leggázabbak a száraz, szilárd dolgok, illetve az éhgyomri róka.

 

  • Puffadás. Meg minden, ami azzal jár, igen, beleértve a szélgörcsöket is. Baromi kínos, hogy folyton arra kell ügyelni, nehogy kicsússzon véletlenül egy puki. Egyébként teljesen természetes ilyenkor a haspuffadás, a hormonok, illetve az emésztés lassulása miatt van, de ettől még nem kicsit kellemetlen, ráadásul idejekorán lebuktathat. Van ugyanis, akinél olyan mértékű, hogy pár hetesen már terhespocaknak néz ki a hasa.

 

  • Megnőhet a hüvelyváladék mennyisége. Máskor sem vagyunk boldogok tőle, ha a hüvelyváladék foltot hagy a bugyin, de terhesen még több lehet belőle, mint egyébként. Ez is normális, nem kell tőle megijedni, illetve fertőzésre gyanakodni, amíg nem fura a színe, szaga, és nem társul hozzá viszketés, diszkomfort érzet. De ettől még kellemetlen, és nem is igazán lehet vele mit csinálni.

 

  • Hasmenés/székrekedés. Igen, mindkettő jelen lehet, akár váltakozva is. Direkt bevitt ásványi anyagok hatására is előfordulhatnak, de különösebb ok nélkül is jelentkezhetnek. A magnézium például okozhat hasmenést, míg a vas székrekedést – mindkettő szedésére gyakran van szükség a kismamáknál. Egyik sem egy üdvös állapot.

 

  • Kifordult köldök. Ez valahogy eszembe se jutott a saját terhességem alatt, pedig láttam már néhány várandós pocakot. Aztán egyszercsak elindult a köldököm kifelé, és ebből leesett, hogy bizony, ez velem is meg fog történni. Hát, nem mondom, hogy ez volt a legnagyobb problémám a terhességem alatt, de azért van ennél szebb látvány.