fbpx

Mikor mozdul meg a baba?

 

Minden kismama türelmetlenül várja azt a pillanatot, amikor végre megmozdul a babája, és érezheti, ahogy mocorog a pocakjában. Az igazság az, hogy a baba ekkorra már rég megmozdult, csupán mi nem érzékeljük még – mindenesetre tényleg egészen különleges érzés, hogy tudjuk, ez a saját babánk odabentről, ráadásul ez is egyfajta megnyugtató visszajelzés, hogy minden rendben odabent.

 

Nagyon sokszor kapom meg a kérdést a kismamáktól, hogy mikor fogják már érezni a babát. Nem igazán lehet erre a kérdésre válaszolni, mégpedig azért nem, mert totál egyéni. Tudom, mindenki nagyon szeretné minél hamarabb, már csak azért is, mert előtte gyakorlatilag semmi visszajelzést nem kap az ember arra vonatkozóan, hogy rendben van-e minden odabent. A mozgás nagy mérföldkő, mert onnantól kezdve valamennyire lehet kommunikálni a babával.

 

Én is éppen ezért vártam annyira, hogy végre érezzem a lányokat. Ugye lombikos, nehezen összejött terhesség, persze, hogy szerettem volna én is tudni, hogy minden oké. És hát azért mégse ultrahangozhatom magam naponta… bár bevallom, a kísértés nagy volt 😉

 

 

MÉG MINDIG nem érzed őket??

 

Hát, ami azt illeti, velem ezen a téren is szívózott azért picit az élet, mert annak ellenére, hogy két baba is volt a pocakomban, és ezért mindenki arra számított (amúgy én is), hogy hamar érezni fogom őket, csak nem akart eljönni az a nap. Teltek a hetek, más kismamák már régen nemhogy érezték, hanem kívülről is látták a magzatmozgást, nálam meg még mindig semmi.

 

Aggódni persze nem aggódtam, hiszen bármikor meg tudtam róla győződni, hogy a babáim jól vannak, de az agyamra ment, hogy mindig mindenki kérdezgeti, hogy érzem-e már őket, és mikor a válasz továbbra is „nem” volt, nem akarták elhinni! Mert az nem létezik, hogy két babát 20 hetesen még mindig nem érzek, ilyen nincs, biztos nem veszem észre, meg biztos nem tudom, hogy mit kell érezni! (Mégis mit kéne? Nyilván valami olyat, ami eddig nem volt, csakhogy ilyesmit egyszerűen tényleg nem tapasztaltam).

 

Aztán eljött a pillanat: 24 hetesen végre érezni kezdtem a csajokat, mindenki megnyugodhatott. És meg kell mondjam, korábban én TÉNYLEG nem éreztem hasonlót. Valamennyire magyarázza a dolgot, hogy mindkettőjüknek mellső fali lepénye volt, ami tompít sokat, viszont olyan ismerősöm is van, aki az első, egy szem babáját meg 15 hetesen érezte már mellső fali lepény ide vagy oda. Szóval tényleg tök egyéni, de ami fontos: semmi bajt nem jelent, ha valaki később érzi. Legfeljebb kiidegeli a környezete.