fbpx

Segítség, folyik a magzatvíz!

Alighanem minden kismama rémálma, hogy idő előtt elkezd folyni a magzatvize – vagy épp időben, de nagyon nem alkalmas pillanatban, például amikor épp nagybevásárol. Mindenesetre a korai magzatvízfolyás olyasmi, amit senki sem szeretne átélni, és igyekszik nem is gondolni rá. Ezzel én is így voltam, habár nyilván tudtam, hogy ikerterhességnél nagyobb a koraszülés kockázata, meg voltam róla győződve, hogy nálam minden rendben lesz (azért persze megtettem minden biztonsági intézkedést, amit tudtam, például adtam magamnak rendszeresen tüdőérlelőt).

 

Aztán egy szép napon, terhességem 32. hetében úgy éreztem, valami folyik. Persze egyből belém hasított, hogy basszus, a magzatvíz! Azért igyekeztem nem azonnal pánikolni, kiszaladtam vécére, pisiltem, jól megtöröltem magam, majd megnéztem ultrahanggal, mennyi magzatvizem van (tiszta szerencse, hogy épp a rendelőben voltam). A magzatvizet átlagosnak mértem, de még mindig éreztem, hogy valami bizony folyik. A rendelésnek épp vége volt, szóval irány a kórház.

 

 

Mi van, ha tényleg magzatvíz?

 

Odafelé a kocsiban végigfutott minden a fejemben: ha most folyik a magzatvizem, mit lehet tenni? Ha nem túl sok, lehet várni, amíg hat a magzati tüdőérlelő, kapok profilaktikusan antibiotikumot, 12 óránként nézzük a gyulladásos paramétereket vérből… de sokáig nem lehet húzni, mert nagyobb a veszély, mint a haszon. Ha már kevés a víz, vagy emelkednek a gyulladásos paraméterek, vagy a babáknál van valami baj, akkor rögtön császár.

 

32. héten járok… kérdéses lenne, hogy maradhatunk-e egyáltalán a Dél-Pestiben, hisz ott a PIC csak 33-34. héttől fogadhat koraszülötteket. Oké, mondjuk megoperálnak, és jól leszek. Gyerekek sokáig inkubárotban, a PIC-en. Oda lehet költözni hozzájuk. Majd betolakodott az agyamba egy roppant lényeges kérdés: mi is lesz most a horoszkópjuk?

 

Aztán visszaterelődtek a gondolataim ennél sokkal nagyobb problémákra: még nem vettem semmit! Hova megyünk haza? A házunk még épül. Majd a kórházból telefonon irányítom a családot, hogy hol és mit vegyenek meg? Vagy megrendelek mindent a netről?

 

Akkor menjünk vásárolni!

 

A kórházban az ügyeletes kollégám megvizsgált. Ilyenkor feltárjuk, látótérbe hozzuk a méhszájat, és kicsit megmozgatjuk a babákat a hasban, hogy jön-e víz. Nem jött. A hüvelyből lehet mintát is venni hüvelyi AFP-re, ami a magzatvízben van, a hüvelyben simán nincs. Így meg lehet határozni, hogy valóban van-e magzatvíz folyás. Amíg vártuk az eredményt a laborból, megnézett ultrahanggal, ő se látta kevesebbnek a magzatvizet.

 

 

Kezdtem megnyugodni, elbeszélgettünk a szülésznőkkel és ügyeletes orvosokkal, segítettem is nekik a munkában, ha már bent voltam. Közben megjött az eredmény: negatív, azaz nincs magzatvízfolyás. Hurrá!!! És egyúttal… basszus, akkor vizeletcsepegés volt! Annyira gáz, és annyira, ciki, hogy még és is összekeverem a kettőt! Pedig milliószor elmondom mindenkinek, hogy lehet megkülönböztetni. Hát, asszem megállapíthatjuk, hogy sehogy…

 

Mindenesetre az ijedtség hatására másnap a nyakamba vettem a várost, és mindent megvettem, amire szükségünk lehet. A bababútoroktól a kisruhákon át az utolsó melltartóbetétig mindent – is.