fbpx

Amikor a babák felkészítenek az alvásmegvonásra

Terhesen mindig azt hallgattam az idősebbektől, hogy aludjak, amíg tudok, mert ha megszületnek a babák, ennek annyi. Nos, igen, én is gondoltam, hogy két újszülött mellett sok esélyem nem lesz a pihenésre, de arról valahogy elfelejtettek szólni ezek a tanácsokat osztogatók, hogy igazából már terhesen sem sokáig lesz lehetőségem aludni. Ismét egy olyasmi, aminek a létezéséről tudtam, hiszen nőgyógyász vagyok, de valahogy nem tudatosult bennem igazán, hogy ez engem is érinteni fog. 

Szóval úgy kezdődött, hogy egyre többet jártam éjszaka is pisilni. Aztán ahogy a babáim egyre nagyobbak lettek, már jött az, hogy nem bírok hanyatt feküdni, mert nem kapok levegőt, meg amúgy egyik oldalamon se igazán jó, mert valamelyik felháborodva rugdosni kezd. Hason ugye nyilván esélytelen, azt meg se említem. Ha véletlenül el is aludtam, ezerszer felébredtem arra, hogy itt nyom, ott zsibbad, úristen, szétszakad a medencém, fáj a hátam. Szóval kész katasztrófa volt.

Ugyanerről egyébként sokszor beszámoltak nekem is a kismamáim, egy babás terhességeknél is… hát, nem is értem, mire számítottam két babával a hasamban. Nyilván annyit se bírtam normálisan feküdni, mint mások.

 

Párnák, összecsavart takarók és egyéb praktikák

Persze én is olvasgattam, meg hallgattam sok tanácsot arra, hogy mit tehetnék azért, hogy legalább 2-3 órát tudjak egybefüggően aludni. Voltak jó ötletek: szoptatós párna (vagy akármilyen párna) mellém az ágyba, jól kitámasztani magam, alápolcolni az egyik lábamat stb. Összecsavart takarón átdobni az egyik lábam, így majdnem olyan, mintha hason feküdnék. Némelyik jól hangzott, kipróbáltam, volt, amelyik tényleg jó is volt, de olyan igazán jót aludni már sehogy sem tudtam.

Nagyon tudtam értékelni, mikor egy-két ismerős megjegyezte, hogy ne panaszkodjak, ez ezzel jár, a lányok szoktatnak a nem alváshoz, mert ha kint lesznek, még ennyit se fogok pihenni. Köszi, ettől most nyilván sokkal jobban érzem magam, de tényleg, pont erre volt szükségem. Amúgy a lányaim a születésük után egészen jól aludtak, már amennyire ez újszülöttektől elvárható, szóval kárpótoltak némileg a harmadik trimeszterért. Szóval aki most kismama, annak kitartás, még az is lehet, hogy szülés után mégiscsak aludhat majd egyet J