fbpx

Ezeket jelezheti a magas pulzus

A vérnyomásmérő a vérnyomásunkon túl a pulzusunkat is megméri, de őszintén szólva ennek a többség nem igazán tulajdonít jelentőséget. Pedig érdemes rá figyelni, mert a rendellenes pulzusszám is jelezheti, ha van valami probléma a szervezetünkben.

Mi számít normális pulzusnak?

Tankönyv szerint a 72-es pulzusszám a tökéletes, de az igazság az, hogy nem túl gyakori, hogy valakinek éppen ennyi legyen a pulzusszáma. 50 és 100 között igazából minden normálisnak mondható, amennyiben az adott embernek az az általános értéke. Ha azonban valakinek normálisan 65 körül van a pulzusa, majd egyik napról a másikra átáll 95-re, az hiába van határértéken belül, foglalkozni kell vele, mert biztos, hogy valami kiváltotta a hirtelen emelkedést. 

Mire utal a magas pulzusszám?

Sajnos többnyire valamilyen háttérben lévő problémának a tünete a megnövekedett pulzus, de ez nem mindig súlyos. Lehetnek enyhe, átmeneti esetek is, például láz, fertőzés vagy gyulladás miatt. Ilyenkor, ha az alapbetegséget sikerül kikezelni, a pulzus is visszaáll a normális értékre.

Persze nem mindig ilyen egyszerű a helyzet, sajnos az is előfordul, hogy súlyosabb gond áll a tünet mögött:

  • vérszegénység
  • szívizombetegségek
  • szívritmuszavarok
  • tüdőbetegség

Olyan is előfordulhat azonban, hogy a körülmények okolhatók a tünetekért. Például, ha sok a stressz az életünkben, akkor átmenetileg megemelkedhet a pulzusszámunk. Igaz, jellemzően azért nem 30-cal, tehát ha nagymértékű az emelkedés, akkor mindenképpen alaposabb kivizsgálást igényel a dolog. Kisebb emelkedésnél is célszerű azonban a biztonság kedvéért felkeresni a kardiológust.

Eszünkbe se jutna, de az életmódból is adódhat magasabb pulzusszám: kimerültség, sok koffein fogyasztása, pluszkilók cipelése, dohányzás. Kisebb, de észrevehető emelkedés esetén nyugodtan gyanakodhatunk ezekre a tényezőkre is – kiiktatásukkal pedig könnyen lehet, hogy el is múlik a probléma.

Kétségbeesni tehát nem kell azonnal a magas pulzustól, de félvállról se vegyük – inkább egy kör fölöslegesen az orvosnál, minthogy ne menjünk, amikor kellene!