fbpx

Herevisszér – sokakat érint, de nem sokan tudnak róla

Amikor herevisszérről beszélünk, laikusként az ember azt gondolja, valami fájdalmas, kellemetlen problémáról van szó, és talán valami hasonló látványt is társít hozzá, mint a lábon lévő visszerek esetében. Nos, a jó hír, hogy a herevisszér sokszor nem okoz esztétikai problémát. A rossz pedig az, hogy nem is mindig ismerik fel az érintettek, így csöndben tud gondokat okozni a szervezet működésében.

Kiket érint?

Bárkinél előfordulhat herevisszeresség, de jellemzően a magas, vékony fiatal férfiaknál gyakori, kamaszokat is érint. Nagyon sok esetben a férfi észre sem veszi, hogy problémája van. Véletlenül derülhet ki rutin urológiai vizsgálaton, esetleg a here tapintásán lehet érezni – bár aki nem ért hozzá, nem igazán tudja, mit kell éreznie.

Nagyon sokszor a babatervezéskor derül ki a probléma, ugyanis a herevisszér zavart okoz a spermiumok termelődésében, ami miatt a spermaszám drasztikusan lecsökkenhet, túl alacsony lehet ahhoz, hogy létre tudjon jönni a megtermékenyítés. A jó hír, hogy a tágulat helyrehozásával ez a probléma is megszűnik, így a nemzőképesség is visszatér.

Nem mindig tünetmentes

Tudni kell ugyanakkor, hogy a herevisszér nem mindig tünetmentes. Előfordulhat fájdalom, főleg melegben, sportolás után, de lehet szinte állandó is. Kellemetlen, nehéz, húzó érzés is jelen lehet, a fájdalom sugározhat derékba is. Mindig intő jel, ha megváltozik a here tapintása, kötegeket lehet érezni közvetlenül a here fölött, a herezacskóban.

Fontos tudni, hogy az esetek túlnyomó többségében a bal here érintett. Amennyiben a jobb herénél tapasztalunk visszérszerű tüneteket, további vizsgálat szükséges, mert előfordulhat, hogy más is van a háttérben, például daganat.

A diagnózis felállítása tapintásos vizsgálattal, valamint ultrahanggal történik.

Hogyan kezeljük?

A herevisszeret nem kell minden esetben kezelni. Ez csak akkor jön szóba, ha kellemetlenségeket okoz a mindennapokban, vagy a termékenységet gátolja.

Műtéttel szokták a problémát megoldani, lehet nyitott módszerrel vagy laparoszkóppal is. A műtét a herevéna bizonyos mértékű lekötését jelenti. A műtét célja, hogy a here tág vénáinak lekötésével megszűnjön a pangás, helyreálljon a keringés. Ha ez megtörténik, a fájdalom elmúlik, és a spermiumok termelődése újra normális lesz.