fbpx

Mikor és mennyire veszélyes a szívritmuszavar?

A szívritmuszavarról általában kétféle kontextusban hallunk: „úristen, szívritmuszavarom van!” és „ááá, semmi komoly, csak egy kis szívritmuszavar”. Nos, ez a kettő eléggé ellentmond egymásnak. Vajon mi az igazság? Mennyire „kell” megijedni, ha fény derül egy ilyen problémára, és mit kell vele kezdeni?

Nem minden szívritmuszavar egyforma

Bár egy néven emlegetjük őket, a szívritmuszavaroknak több fajtája lehet, és persze nem mindegy, melyikben vagyunk érintettek:

  • Tachycardia, vagy magas pulzus: itt egyszerűen arról van szó, hogy a szív túl gyorsan ver, azaz több, mint 100-at percenként. Ennek több oka lehet, és nagyon fontos megvizsgálni, hogy pontosan mi váltja ki, a probléma érinti-e a pitvarokat, kamrákat, okoz-e tüneteket.
  • Bradycardia, vagy alacsony pulzus: a szív túl lassan ver, azaz 60-nál kevesebbszer percenként. Ennek veszélye, hogy a lassú szív nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Emiatt lehetünk fáradékonyabbak, szédülhetünk, felléphet látászavar, ájulás.
  • Extrasystole, vagy extra szívdobbanás. Vagy egy extra ütés, vagy egy kihagyás, ami többnyire normális szívműködésnél jelentkezik. nem feltétlenül kell tőle megijedni, mert például ijedtség hatására is megtörténhet, alkalmi jelleggel. De ha voltak szívproblémák a családban, érdemes jobban kivizsgálni.

Milyen tünetei vannak?

A szívritmuszavarokat nem mindig érzékeli az ember, van olyan, hogy teljesen véletlenül derül ki egy-egy orvosi vizsgálat során. Néha azonban előfordulhatnak tünetek, jellemzően a következők:

  • mellkasi fájdalom
  • remegés
  • légszomj
  • szívdobogás érzés
  • fáradékonyság
  • szédülés, esetenként ájulás

Mindig komolyan kell venni

Ha szívritmuszavarunk van, azt mindenképpen érdemes komolyabban kivizsgáltatni, ugyanis pitvarfibrilláció is lehet a háttérben. Ennek hatására a pangó vér miatt vérrögök is keletkezhetnek, amik elzáródásokat okozhatnak akár az agyban (stroke) is, de más szervekben is. Ha tudjuk, hogy pitvarfibrillációval állunk szemben, vérhígító kezeléssel ezt megelőzhetjük. 

Fennállhat ugyanakkor kamrai tachycardia is, ami extrém gyors, kaotikus szívritmust okoz. Ha ez tartósan fennáll, akkor igen veszélyes állapotot idézhet elő, melynek során a kamrák nem tudnak eléggé megtelni, nem pumpálják megfelelően a vért. A vérnyomás így leeshet, és szívelégtelenség léphet fel, ami akár szívleállást is okozhat.

Nem lehet tehát automatikusan legyinteni, hogy „csak egy kis szívritmuszavar”. Minden esetben kivizsgálást igényel a dolog, és ez alapján dől el, hogy kell-e vele komolyabban foglalkozni, vagy nem.