fbpx

Korábbi műtétek és teherbeesés

A teherbeesés elmaradásának lehetséges okaként a többség szeme előtt egyből valamilyen hormonális probléma lebeg, pedig ennél sokszor kézenfekvőbb a magyarázat. Valamilyen fizikai akadály nem hagyja, hogy találkozzon a petesejt a spermiummal, vagy ha találkoztak, sikeresen beágyazódjon. Az ilyesminek több oka lehet, ezek közül az egyik a korábbi műtétekből visszamaradt hegek.

Hogy jönnek ide a régi műtétek?

Mikor műtéti hegről beszélünk, általában a bőrön lévő hegre gondolunk. Csakhogy vannak/lehetnek belső hegek is, amik változóan gyógyulnak, emellett a megbolygatott területen kialakulhatnak összenövések, amik szintén okozhatnak termékenységi problémákat. Bármilyen műtét esetében felmerülhetnek ezek, amit az adott területen végeznek: császármetszés, polip, mióma, méhsövény eltávolítás stb.

Klasszikus és szemléletes példa, amikor valakinél a kistesó nem akar összejönni, pedig az első simán ment. Csakhogy az első gyermek császármetszéssel született, aminek következtében ott a heg a méhfalon, ráadásul kialakulhattak olyan összenövések, amik érintik a petevezetőket, így meddőséget okoztak. Nem kell megijedni, nem egy általános jelenségről van szó, általában császár után simán teherbe lehet esni újra, de azért láttunk már ilyet.

Van-e erre megoldás?

A sebek gyógyulása mindenkinél egyéni, vagyis azt senki nem tudhatja előre, hogy maga a heg hogy fog viselkedni a műtét után. Van, akinek gyakorlatilag észrevehetetlen, és semmi problémát nem okoz, másnak pedig burjánzik, és akadályt képez. Az összenövés is olyasmi, ami gyakori a műtétek után, de hogy kinek milyen mértékben lesz jelen, és mennyire okoz problémát, az megjósolhatatlan.

Az összenövésekkel az a baj, hogy ultrahangon nem igazán látszanak, legfeljebb következtetni tudunk rá, ha egy petefészek például nem úgy áll, ahogy kellene neki. Általában itt-ott jelentkező fájdalmak, feszülés hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Nagyobb gond azonban, hogy még ha tudjuk is, hogy vannak összenövések, megszüntetni csak újabb műtéttel lehet, ami pedig új összenövéseket generálhat, így ez egy kicsit ördögi kör.

Vannak olyan helyzetek, amikor érdemes műtét után foglalkozni a korábbi hegekkel, összenövésekkel, és van, amikor nem – ezt az adott eset részletei döntik el. Ha a petevezetékek érintettek, a lombik jobb megoldást jelenthet, de ha egy méhen lévő hegesedés jelent fizikai akadályt a teherbeesésben, csak az újabb műtét adhat esélyt.