fbpx

Miért nem jó, ha rövid a ciklus?

A ciklus hosszának kérdése általában csak akkor szokott felmerülni, amikor egy pár gyereket szeretne, és valamiért nem sikerül. Korábban nem sokat foglalkozunk vele, hogy pontosan hány naponta is jön meg – kivéve persze, ha feltűnően ritkán, vagy feltűnően gyakran.

Már említettük egy régebbi bejegyzésben, hogy a menstruáció kapcsán azért is nehéz megmondani, hogy mi fér bele a normális kategóriába, mert többnyire csak a sajátunkat ismerjük. Emellett azonban arról általában van fogalmunk, hogy a tankönyvi ciklus 28 napos, logikusan pedig plusz/mínusz pár nap fér bele. Maximum egy hét. Akinek rendszeresen 40 vagy még több napra jön meg, esetleg háromhetente menstruál, az már általában gyanítja, hogy valami nem működik jól.

A hosszú ciklus olyan problémákra utalhat, mint például a PCOS, aminek egyik jellemzője, hogy a peteérés nehézkes, sokszor ki is marad. Na de mi a helyzet a rövid ciklussal? Miért baj, ha valaki túl gyakran menstruál?

Zavaró, de nem csak emiatt kell vele foglalkozni

A túl gyakori menstruáció nagyon zavaró tud lenni, főként a fiataloknál igencsak rontja az életminőséget, ezért ezzel jellemzően viszonylag hamar orvoshoz fordulnak az érintettek. De vajon mi számít túl gyakorinak?

A 24 nap például már bőven idegesítő kategória lehet, de az a helyzet, hogy ez még nem feltétlenül kóros. Az ennél rövidebb ciklusok viszont már problémásak lehetnek, mert rendellenes működést jelezhetnek. 

Ha rövid a ciklus, akkor vagy a follikuláris, vagy a luteális fázis, esetleg mindkettő lerövidül, az is előfordul, hogy a peteérés teljesen kimarad, kvázi nincs rá idő, hogy végbemenjenek azok a folyamatok, melyeknek normálisan kéne egy ciklusban.

Ez nyilvánvalóan gondot fog jelenteni a teherbeesésnél is. Éppen ezért, ha egy pár női tagja azt mondja, 24 napos a ciklusa – ami egyébként még általában belefér a normálisba – mi arra felkapjuk a fejünket, és jegyezzük, mint lehetséges problémát, ugyanis éppen határeset. Vagyis lehet, hogy nem jelent semmit, de az is előfordulhat, hogy azt jelzi, nem működnek jól a hormonális folyamatok a szervezetben. 

A rövid ciklus tehát nem biztos, hogy csak egy kényelmetlenség – mindenképpen érdemes foglalkozni vele, pláne, ha a pár éppen babát tervez.