fbpx

Milyen kellemetlenségekre kell számítani egy lombik kezelésnél?

Amikor az emberrel közlik, hogy csak lombikkal fog tudni gyereket vállalni, az többnyire nem érinti jól – senki sem örül neki, ha természetes úton nem megy. Van ugyanakkor egyfajta megkönnyebbülés-érzés is ilyenkor, hiszen legalább van megoldás. Aztán bekúszik az aggodalom, és kicsit a félelem is: mit jelent ez a gyakorlatban? Fájni fog, kellemetlen lesz? Fogok érezni ebből én bármit?

Amellett, hogy nyilván a cél lebeg a szemünk előtt egy ilyen szituációban, természetes, hogy aggódunk egy kicsit magunkért is. Hiszen mindenhol azt lehet hallani, hogy egy lombikkezelés nem sétagalopp, és bizony megviseli a szervezetet. Na de vajon mennyire?

Azt hiszem, azzal nem árulok el nagy titkot, hogy teljesen egyénfüggő, ki hogyan viseli a kezeléseket. Van, akinek – kis túlzással – meg se kottyan, más viszont eléggé megszenvedi. A fájdalomküszöbön, a lelki alkaton is múlik, és természetesen azon is, hogy kire hogyan hatnak a bevitt hormonok. Kellemesnek mindenesetre sajnos semmiképp nem mondható a procedúra.

Jöhetnek a hormonok

Ha minden szükséges vizsgálati eredmény megvan, a következő lépés, hogy hormonokat kell adagolnod magadnak. Na persze nem fejből, az orvos pontosan előírja a mennyiséget és a dózisokat, neked az a dolgod, hogy kiváltsd, és beadd – ugyanis injekciókról van szó. Nos, ez nem olyasmi, amiért bárki is lelkesedne, de sajnos muszáj, hogy kellő számú petesejted érjen meg, minél többet tudjunk nyerni.

A stimuláció miatt érezhetsz hasfeszülést, lehet puffadás is, ami változó mértékben lehet fájdalmas. Többek között attól függ, hogy mennyi petesejt érik – minél több, annál erősebben tapasztalhatod a tüneteket.

A leszívás

Azt hinnéd, ez már csak a jéghegy csúcsa, és utána egycsapásra elmúlnak a tüneteid, de sajnos nem. Ez egy altatásban végzett műtét, ami után lehetsz rosszul, hányhatsz, ha a szervezeted rosszul viseli. A hasad biztos, hogy fájni fog, hiszen megbolygatjuk, hogy kinyerjük a petesejteket – bár természetesen igyekszünk minél finomabban csinálni.

A tüneteid pár napig még fennálnak, és ha minden jól megy, akkor utána jön a beültetés, ami hasonló kellemetlen érzésekkel járhat. Sajnos itt újból szükség van szurikra, illetve egyéb gyógyszerekre egy ideig, hogy minél jobb esélyekkel indulhasson a beültetett embrió (vagy embriók, ha több van).Ezeket a napokat sajnos túl kell élni a cél érdekében – és remélhetőleg a következő kellemetlenség legfeljebb az első trimeszteri reggeli rosszullét lesz ????