fbpx

Mióta próbálkozunk, rendszertelen a menzeszem – mitől lehet ez?

Sok páciensem számol be arról, hogy korábban tűpontos volt a ciklusok, de mióta elindult a babaprojekt, a mensi rendszeresen késik néhány napot, esetleg előbb jön, mint várnák. Mintha a szervezetük megőrült volna. Véletlen lenne, vagy van összefüggés aközött, hogy éppen akkor omlik össze a korábban stabil rendszer, amikor próbálkozik a pár?

Nos, természetesen nem véletlen, legalábbis az esetek többségében nem az. De persze nem arról van szó, hogy maga a folyamat hatna így a női szervezetre, ennél kicsit elvontabb a magyarázat. Hiszen a testünk nem tudja, hogy most próbálkozunk, nem érez különbséget. Az okok ezért inkább a lélektani oldalon keresendők.

Mi történik, amikor babát szeretnénk?

Izgulunk. Viszonylag kevesen képesek teljes nyugalommal hozzáállni ehhez a kérdéshez, hiszen egy elég nagy horderejű változásról van szó. Onnantól kezdve, hogy a kisbaba gondolata befészkeli magát a fejünkbe, nem nagyon tudunk ettől teljesen elvonatkoztatni. Izgulunk, hogy sikerülni fog-e, vajon ez lesz-e az a hónap. Izgulunk, hogy mennyire fog megváltozni az életünk a kisbaba érkezését követően. Aztán amikor mégis megjön a menzesz, csalódunk, 1-2 ciklus után pedig elkezdünk egy kicsit már stresszelni is: vajon miért nem esek már teherbe?

Ciklus és stressz

A női ciklus egy érzékeny dolog, és olyan apróságok is képesek befolyásolni a menetét, mint például a stressz. Ezért szokták olyan nagyvonalúan osztogatni a „ne görcsölj rá” tanácsot – mintha ezt az ember csak úgy el tudná dönteni. Igazságalapja ugyanakkor van, hiszen a stressz nagyon nem segíti elő a gyerekvállalást. Példának okáért a menstruációs ciklust is felboríthatja, ami így szintén csak hátráltatni fog.

Egész egyszerűen azért késik, mert idegeskedünk rajta, hogy vajon megjön-e, tehát kvázi saját magunknak okozzuk ezeket a cikluszavarokat. Nagyon rossz, hogy pont akkor késik a menzesz, mikor amúgy is arra várunk, hogy ne jöjjön meg, hiszen emiatt azt hihetjük, hogy sikerült, és még rosszabb szembesülni vele, hogy nem.

Az időzítés tehát nem véletlen: oka van annak, hogy éppen ilyenkor támad zavar a ciklusban, ez az ok pedig a stressz. Nem egyszerű ezt az időszakot nyugodtan megélni, de próbáljunk meg minél kevésbé pörögni a teherbeesésen, azzal segíthetünk magunknak a legtöbbet!