fbpx

5 jel, hogy meg kellene látogatni a kardiológust

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között vannak Magyarországon. Ennek ellenére nagyon hajlamosak az emberek félvállról venni olyan problémákat, amik a szívet és a keringést érintik. Nagy gond az is, hogy sokan nem is igazán tudják, hogy mik azok a jelek, tünetek, amik utalhatnak kardiovaszkuláris rendellenességekre.

Sok esetben egyértelmű jelei vannak annak, ha valakinek fel kellene keresni a kardiológust, de vannak olyanok is, amiket laikusként nem feltétlenül kapcsolna az ember a szív- és érrendszerhez. 

Éppen ezért, összeszedtünk 5 jelet, ami arra utal, hogy orvoshoz kellene fordulni:

  1. Csökkent terhelhetőség. Különösen a középkorúak, vagy idősebbek hajlamosak a koruk számlájára írni, ha úgy érzik, nem bírnak már annyit, mint korábban. Legyintenek, mondván, öregszünk. Ha azonban ez viszonylag hirtelen következik be, van okunk aggódni, ugyanis lehet a jele annak, hogy a szívünk nem szuperál úgy, mint korábban.
  2. Nehézlégzés. Ha nehezebben kapunk levegőt a korábbinál, nem biztos, hogy a tüdőnél kell keresni a baj. Ez utalhat keringési problémákra is, ezért, ha hosszabban fennáll a helyzet, mindenképpen érdemes beiktatni egy orvosi kivizsgálást.
  3. Lábdagadás. Ha azt vesszük észre, hogy az alsó végtagok dagadnak, sokszor vizesedést sejtünk mögötte. Ami valószínűleg így is van, azonban a vizesedés keringési zavarra utal. Előfordulhat, hogy csak az egyik lábat érinti, akkor akár trombózisra is gyanakodhatunk! Ha a duzzanat mellé fájdalom is társul, mindenképpen szükséges az orvos!
  4. Magas vérnyomás. Egy olyan probléma, amit szeretnek az emberek elbagatellizálni. „Nem olyan vészes, egyébként is öreg vagyok, túlsúlyos vagyok, persze, hogy magas, és akkor mi van”? Pedig a magas vérnyomás a melegágya lehet olyan szövődményeknek, amik akár halálosak is lehetnek a későbbiekben – például infarktusnak. Ha a vérnyomás nem megfelelő szinten van, mindenképpen kell a kardiológus, hogy beállítsa gyógyszerekkel.
  5. Mellkasi fájdalom. Tipikus jele annak, hogy a szív környékén valami nincs rendben, ennek ellenére sokan tudomást sem vesznek róla. Ha a mellkasi fájdalommal, szorító érzéssel nem megyünk orvoshoz, az akár az életünkbe is kerülhet! Inkább menjünk fölöslegesen, minthogy ne menjünk, amikor kellett volna!