fbpx

Sportolás COVID után – mikor lehet kezdeni és mire kell figyelni?

Miért kérdés egyáltalán, hogy a koronavírus fertőzés után hogyan térjünk vissza a sporthoz? Hiszen máskor egyszerűen csak megvárjuk, hogy meggyógyuljunk, és amikor már nem érezzük túl megterhelőnek, mozgunk, ahogy korábban. A COVID-19 azonban egy kicsit azért más.

Kérdések és szövődmények

Egyrészt, azért, mert új vírus, amivel kapcsolatban sajnos még mindig több a kérdőjel, mint a tény, amit tudunk. Nincsenek biztos, pontos információink még a lábadozási időszakról, csak feltételezünk, illetve vannak megfigyelések, de az még kevés. Másrészt, a koronavírus sajnos nagyon gyakran jár szövődményekkel, méghozzá súlyosakkal, amik nem ritkán a szívet érintik. Kardiológiai problémák esetén pedig nem biztos, hogy annyira jó ötlet belevetni magunkat a sportba.

Tény: a kórházba került COVID-19 fertőzöttek 30-40 százalékánál vannak szívet érintő szövődmények! Ez nem elhanyagolható mennyiség, és a kórházban nem ápolt betegekről nem is igazán van információ.

Elegendő pihenés és vizsgálat

Amit mindenkinek érdemes betartani, az az, hogy a negatív tesztet követően még 3 hétig pihenjen! Minden betegség után kell a regenerálódás, a koronavírus után pedig különösen fontos. A 3 hét elteltével is csak óvatosan, a test jelzéseire figyelve sportoljunk, ne terheljük túl magunkat.

A legjobb ugyanakkor az, ha elmegyünk egy kardiológiai kivizsgálásra, hogy kizárjuk a COVID-19 szívet érintő szövődményeit. Hogy miért fontos ez? Nos, mert ha a szívvel valami nincs rendben, a sporttal járó fokozott terhelés nagy bajt okozhat, akár halálos kimenetelű is lehet! Ezt nem érdemes megkockáztatni, ha megelőzhető!

Aki átesett a fertőzésen, vegyen részt egy komplex vizsgálaton, melynek során láthatja, ha gond van, illetve megnyugodhat, ha nincs. Előbbi esetben fontos a szövődmény mihamarabbi kezelése, és a sporthoz csak a kardiológussal egyeztetve lehet visszatérni. Ha pedig nincs semmi probléma, a „kötelezően ajánlott” 3 hetes pihenő után nyugodtan lehet újra mozogni, de csak fokozatosan növelve a terhelést!