fbpx

Mell ultrahang – jó alternatíva, ha a mammográfia még nem opció

Van egy ismerősöm, aki 29 éves korában talált egy csomót a mellében. Nagyon megijedt tőle, és szerette volna megvizsgáltatni, de végül 2 orvos is lerázta, mondván, ennyi idősen biztos, hogy nincsen mellrákja, nyugodjon meg, mammográfiát meg amúgy sem lehet csinálni ilyen fiatalon.

A mammologist makes breast ultrasound scanning in clinic. Breast ultrasonography in hospital, professional diagnostic. Medical specialist and patient, mammography

Végül megnézette magánban a mellét. A mammográfia ugyan tényleg nem nagyon jöhet szóba 29 évesen, ha még nem szült és szoptatott, de pontosan az ilyen helyzetekben lehet alkalmazni a mell ultrahangot, ami szintén elég jó hatékonysággal szűri ki a mellett érintő daganatokat. Szerencsére az említett ismerősnek tényleg nem volt baja, csak egy megduzzadt mirigy volt a csomó forrása. Az azonban sajnos nem igaz, hogy ennyi idősen kizárható a mellrák lehetősége.

A mellrák jól gyógyítható, ha időben elkapják

Sokan nem tudják, hogy a változókor előtt is kialakulhat rosszindulatú daganat az emlőkben. Az emlőrák pont azon kevés rosszindulatú daganatok egyike, ami a fiatalokat is veszélyezteti! Éppen ezért, minden ilyen jellegű panaszt komolyan venni, tilos kivizsgálás nélkül hagyni.

Fontos tudni, hogy az emlődaganatok nagy része jól kezelhető, ha időben veszik észre. Ma már ez egyáltalán nem egy halálos ítélet, de akkor igazán jók a gyógyulási esélyek, ha minél korábbi stádiumban fedezik fel és kezdik el a kezelést. Emiatt probléma, ha valakinél a kora miatt nem veszik komolyan a panaszokat – mire bebizonyosodik, hogy tényleg baj van, már sokkal súlyosabb lehet az állapota.

Fiatal korban a mammográfia helyett jó alternatíva az ultrahang

Bár a mammográfia az, ami igazán informatív, fiatal, még nem szült nőknél annyira gazdag a mell mirigyállománya, hogy a röntgenfelvételen nem sok minden fog látszani. Idősebb korban ugyanakkor a mirigyállományt egyre inkább zsírszövet váltja fel, így már a röntgenen is látható a rosszindulatú elváltozás.

A fiataloknál marad az ultrahang, mint diagnosztizálási mód. Azzal is észre lehet venni az elváltozásokat, ha a mammográfiára még nincs lehetőség. Egy jó ultrahangos orvos számára egyértelműen látható a probléma, így véletlenül sem maradhat rejtve egy esetleges tumor. 

Fontos, hogy amint úgy érezzük, gond lehet a mellünkkel, forduljunk orvoshoz!