fbpx

Magas a TSH-m – lehet így gyerekem?

Ha a TSH a referenciatartománytól eltér, akár pozitív, akár negatív irányba, az bizony a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémára utal. Ha a TSH magas, a pajzsmirigy alulműködik, ha alacsony, akkor túlműködik. Teherbeesés szempontjából egyik sem túl jó hír, és mindenképp kezelést igényel – és nem árt tisztában lenni vele, hogy ha babát szeretnénk, a „magas” TSH egy kicsit mást jelent, mint egyébként.

Mikor normális a TSH szintje?

A TSH, azaz a thyreoideastimuláló hormon szintje 0,300-4,200 mU/L közt számít normálisnak. Éppen ezért, amikor kapunk egy orvosi leletet, amin 3,9 mU/L szerepel, az meg sincs csillagozva, mi pedig teljesen nyugodtak vagyunk afelől, hogy minden a legnagyobb rendben. Sajnos ez azonban csak akkor igaz, ha nem szeretnénk éppen gyereket. Ha szeretnénk, akkor ez a TSH bizony magas, még akkor is, ha referenciatartományon belül van.

Amikor kisbabát szeretne egy pár, akkor azt szeretjük, ha a TSH szintje 2 alatt van, minél jobban közelítve az 1-hez. A lombikprogramok során protokollból küldjük endokrinológushoz azokat a hölgyeket, akiknek 3 fölött van a TSH-juk, de már picit alacsonyabb értéknél is előfordul, hogy javasoljuk a konzultációt.

Miért is fontos ez?

Azért, mert a pajzsmirigy alulműködése komoly mértékben gátolja a teherbeesést. Apró eltérésnek tekintjük, de sajnos nagy gondot okozhat a fogantatás kapcsán. Magas TSH mellett a teherbeesés nagyon nehéz, és ha sikerül is, sajnos hatványozottan megnő a vetélés kockázata. Ez nem azt jelenti, hogy magas TSH mellett nem lehet kihordani egy terhességet, de sajnos nagy az esély a vetélésre, ezért mindenképpen kezelni kell.

Lombiknál pedig nyilvánvalóan azt szeretnénk elérni, hogy a beültetett embriónak minél ideálisabb környezetet tudjunk teremteni, hogy valószínűbb legyen a siker. Ezért az ismert problémákat igyekszünk kezelni, így a magas TSH-t is. Szerencsére az esetek többségében hamar helyre lehet ezt hozni, így nem jelent tartós akadályt a babaprojektben, bár ez természetesen függ a pajzsmirigy alulműködés mértékétől is.

Amennyiben termékenységi tanácsadásra lenne szüksége, keresse kollégáinkat budaörsi vagy budapesti rendelőnkben.