fbpx

Alacsony testsúllyal nehezebb teherbe esni?

A testsúly és a teherbeesés kapcsolatáról sok mindent hallunk: akin túl sok a plusz, nehezebben lesz terhes, de az is, aki túl sovány. Ennek ellenére vannak sikersztorik arról, hogyan is lett valaki rögtön terhes 120, vagy éppen 40 kilósan. Mi az igazság? Tényleg ennyit számít a testsúly?

A túlsúly kérdésével korábban már foglalkoztam a teherbeesés vonatkozásában, így arra most nem térnék ki részletesebben. Röviden csak annyi: nem mindegy, hogy a túlsúly mitől van, önállóan fennálló állapot, vagy csak tünet, illetve vannak-e szövődményei. Amennyiben tünet, vagy már jelentkezett az egészségkárosító hatása, úgy elképzelhető, hogy nehezebb lesz teherbe esni. Ha csak extra kalóriabevitelről van szó, az önmagában még nem jelent akadályt.

De mi a helyzet a soványsággal? Miért baj, ha valaki vékony?

Sokszor találkozhatunk azzal a véleménnyel, hogy az alacsony testsúly is okozhat gondokat. Nos, ez igaz is, de azért nem mindegy, mikor beszélünk alacsony testsúlyról. Ha például egy felnőtt nő 40 kiló, arra sokan felhördülnek: ez nem normális! Pedig lehet az, hiszen nem ugyanannyi a magasságunk sem: nem mindegy, hogy egy 40 kilós nő 170 vagy 150 centi. Előbbi esetben igen, egyértelmű, hogy kórosan sovány. Utóbbi esetben pedig szimplán csak vékony, de egészséges mértékben.

A kóros soványság az, ami problémát okozhat, méghozzá azért, mert ilyen esetekben a hormonháztartás felborul, sokszor a menstruáció is elmarad, a peteérés pedig vagy szintén kimarad, vagy nem megfelelő.

Sokszor ejtettünk már szót arról, hogy mennyire fontos a hormonháztartás kényes egyensúlya a teherbeeséshez, valamint a terhesség megtartásához. A probléma az, hogy az alacsony testsúly esetében ez az egyensúly megszűnik, és a fogantatáshoz szükséges alapvető folyamatok károsodnak.

Mi a megoldás?

Kézenfekvő, hogy a hízás, de ez nem mindig ilyen egyszerű. Dietetikus segíthet a megfelelő étrend összeállításában, de ha már étkezési zavarok is vannak a háttérben, azt is külön kezelni kell szakember segítségével. Egy kórosan sovány embernek ugyanolyan nehéz hízni, mint egy túlsúlyos embernek fogyni, nem olyan egyszerű, hogy akkor most álljon neki enni, és meghízik. Egyébként sem az a cél, hogy sok fölösleges kalóriát bevigyen az ember, sokkal inkább az, hogy visszaálljon az egészséges állapot – ezért kellhet dietetikus segítsége.