fbpx

Urológia

Mivel foglalkozik az urológia?

Az urológia a női és férfi húgyivarszervek megbetegedéseinek szakterülete. Ide tartoznak a vesék, a vesevezetékek, a húgyhólyag, húgycső, illetve férfiaknál a herék, prosztata és ondóhólyag megbetegedései, a vizeléssel és vizelettartással összefüggő panaszok. 

A 40 év fölötti férfiaknál a prosztatarák-szűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hisz a még tüneteket nem okozó daganat az esetek jelentős hányadában felismerhető és gyógyítható.

Rendelőnk tapasztalt urológus főorvosa, valamint kiváló laboratóriumi és technikai hátterének köszönhetően lehetőséget biztosít a betegség megelőzésére, korai felismerésére és kezelésére.

Mindemellett az urológia foglalkozik a vesekő okozta panaszokkal, a húgyúti fertőzéses eredetű tünetek kivizsgálásával és kezelésével, a merevedési zavarok részletes kivizsgálásával és kezelésével, a herékben észlelt elváltozások kivizsgálásával, a fiatal és idős korban keletkező fitymaszűkülettel. 

Nőknél is előfordulhat vesekő, vesemedence gyulladás, de leggyakrabban „felfázásos” tünetek, visszatérő húgyúti fertőzések miatt keresik fel az urológiai rendelőt. A „felfázás”, amit legtöbben a hidegnek tulajdonítanak valójában sok esetben egy bakteriális fertőzés. A kezeletlen, visszatérő fertőzések hátterének tisztázása célszerű, hiszen a későbbiekben az ilyen panaszokkal hozzánk forduló páciensekben gyakran találkozunk gyermekvállalási problémákkal, akár meddőséggel. Gyakori vizelési inger, égető, csípő érzés vizeléskor, alhasi fájdalom, véres vizelet, mely szexuális együttlétek után felerősödik, utalhat krónikus fertőzés jelenlétére. Ne várjon a kezeléssel! Segítünk a hatékony kivizsgálásban és kezelésben, ami nem csupán antibiotikum adásából áll, hanem a páciensek tanácsot kapnak életmód, táplálkozás, folyadékfogyasztás, szexuális szokások, gyógynövények és alternatív terápiákról is.

A LEGGYAKORIBB UROLÓGIAI ELVÁLTOZÁSOK

A here jó és rosszindulatú elváltozásai

heredaganat, herevisszér tágulat, herevízsérv, rejtett heréjűség, ingahere, herezsinór csavarodás

A mellékhere betegségei

akut mellékhere gyulladás, krónikus mellékhere gyulladás

A hímvessző fiatalkori betegségei

fitymaszűkület (phimosis), letapadás (adhesio), fitymagyulladás, rövid fitymafék, sérülések

A húgyhólyag betegségei, a tünetektől függő kivizsgálás és kezelés

húgyhólyag hurut, húgyhólyag daganat, húgyhólyagkő, a húgyhólyag nem bakteriális eredetű gyulladásos elváltozásai, azok kezelési lehetőségei

A húgycső betegségei

húgycsőgyulladás, húgycső szűkület,

A prosztata jó és rosszindulatú betegségei

jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH),  prosztatarák,     prosztata gyulladás (akut,        krónikus prosztatitisz)

Húgyúti kövesség

vesekő, vesevezeték-kő, húgyhólyagkő, húgycsőkő

A vese jó és rosszindulatú betegségei

vesedaganat, vesecysta, vesemedence gyulladás (akut, krónikus), vesemedence tágulatok

A RENDELŐBEN ELVÉGEZHETŐ VIZSGÁLATOK.

Hasi-, kismendencei- és here-ultrahang vizsgálat

Az urológiai szervek vizsgálatához feltétlenül szükséges, hogy a beteg vizelettel telt húgyhólyaggal jelentkezzen. A vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot, a rendelőbe érkezéskor, illetve az ultrahang vizsgálat elvégzése előtt ne vizeljen.

Az ultrahangvizsgálat (UH) napjaink leggyakrabban alkalmazott vizsgálómódszere. A vizsgálathoz használt eszközök nagy felbontóképességű, rendkívül precíz diagnosztikát tesz lehetővé. A vizsgáló orvos valós képet látva képes az egyes belső szervek kóros állapotának felderítésére.

A hasi UH vizsgálat során a vesék, a vese környezete, a mellékvese, a vesevezeték felső szakasza. az alsó húgyutak, húgyhólyag a kismedencei szervek, a prosztata, az ondómirigyek a leggyakrabban vizsgált urológiai szervek.

Vizeletvizsgálat

A vizelet rendszerint áttetsző, szalmasárga, víztiszta. A vizelet zavarosságát okozzák a gyulladásos sejtek és a vér.

Vizelettenyésztés

Visszatérő, esetleg szövődményes húgyúti fertőzés esetén az ok tisztázásán túlmenően célszerű a kórokozó laboratóriumi kimutatása. A baktériumokkal szennyezett testnedvet (vizelet) speciális táptalajokra oltva történik a baktériumok identifikálása és un. antibiotikum érzékenységének meghatározása. A tenyésztés alkalmával tehát nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni, de azt a gyógyszert is ki tudjuk választani, mely a kórokozó szaporodását meggátolja. A terápia hatásosabb és a gyógyulás gyorsabb.

PSA vizsgálat (vérvétellel)

A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) a vérben igen kis mennyiségben kimutatható fehérje természetű anyag. Ezt a fehérjét a prosztata mirigyeinek sejtjei termelik. Nagy mennyiségben mutatható ki a prosztata váladékban (ondó). A vérből kimutatható PSA mennyisége a normál PSA értéktől eltérő, magasabb lehet a prosztata megbetegedéseiben. Mind a jóindulatú (BPH), mind a rosszindulatú (prosztatarák) betegségben a normál értékek többszörösét lehet kimutatni a vérvizsgálat során. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem minden esetben jelzi egyértelműen a rákos betegség jelenlétét a teszt. A prosztatarákos betegek 20-25%-ában negatív PSA értéket mérhetünk. Ezeknek a rákoknak a kimutatásában nagy szerepe van a végbélen keresztül végzett vizsgálatnak (RDV) és a PSA értékek rendszeres, évenkénti ellenőrzésének. A vérvétel az alkar, vagy kézfej jól látható vénájából történik.

Hormonvizsgálat (vérvétellel)

A normális szexuális, testi, szellemi működés elengedhetetlen feltétele a hormonális szabályozás egyensúlya. A férfiakban és a nőkben is tapasztalható a korral együtt járó hormonszint csökkenés, ill. a hormontermelés egyensúlyának megbomlása. Ez a zavar a férfiakban a fizikai, szellemi és szexuális  teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A korral együtt járó hormonszint változások mellett előfordulhatnak a hormontermelés változását (csökkenés, túltermelés) okozó szervi elváltozások is.

Ha a felsorolt szervekkel kapcsolatosan bármilyen panasza van, forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Tóth György Ph.D

Urológus Szakorvos Osztályvezető Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók