fbpx

Sebészet – érsebészet

Az érsebészet az erek, elsödlegesen artériák és vénák megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik, ide tartoznak: az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és a mélyvénás trombózis utáni tünetek. Ez a szakterület foglakozik a cukorbetegség és a magas vérnyomás okozta érbetegségekkel is.

Érsebészeti vizsgálat

Az érsebész szakorvos a vizsgálat során felderíti a kórelőzményeket: kikérdezi a beteg jelenlegi és korábbi panaszait, feltárja a kockázati tényezőket, a káros szokásokat és a családban előforduló betegségeket. Azt is fontos tisztázni, hogy jelenleg szed-e gyógyszert a páciens, illetve korábban szedett-e rendszeresen, és ha igen, milyen készítményt. Ezután következik a fizikális vizsgálat. Az orvos megvizsgálja a páciens tüneteit, szükség esetén érvizsgálatot végez. Ha indokolt, akkor a szakorvos további vizsgálatokat javasol, illetve részletesen megbeszéli a beteggel a kezelési tervet.

Milyen tünetek esetén érdemes érsebészhez fordulni?

  • alsó végtagon jelentkező visszértágulat
  • fájdalmas, gyulladt visszeres csomók
  • krónikus lábszárfekély
  • érszükület következtében kialakult nehezített járás
  • járás közbeni lábfájdalom, ami rövid pihentetés után megszűnik
  • nyugalomban is jelentkező végtagfájdalom
  • sebesedés a végtagon
  • kéz- vagy lábizomerő gyengülés

A nyaki verőér szűkületének fő tünete az egyik oldal bénulása. Az érsebész fonendoszkóppal kiszűrheti ezt a betegséget. Ha az érszűkület a nyaki vagy agyi ütőereket érinti, akkor koncentrációzavart, feledékenységet, szédülést, fülzúgást, látászavart, féloldali zsibbadást, féloldali bénulást okoz. A hasban, a mellkasban a főverőéren (aortán) tünetmentesen növekedhetnek a már kialakult tágulatok, amelyek megrepedhetnek, és ez életveszélyes lehet. Ha a hasban lüktetést érez a beteg, az érsebészeti vizsgálat elengedhetetlen.

Nemcsak azoknak akiknek érbetegséggel kapcsolatos panasza van, de azoknak is ez a terület ajánlott, akiknek családjában halmozottan nagy a keringési betegségek kockázata és szűrővizsgálaton szeretnének részt venni, vagy öröklött hajlam nélkül csupán vigyáznak az egészségükre és tudni szeretnék, milyen állapotban vannak az ereik.

Dr. Herr György

sebész, érsebész

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók