fbpx

Ultrahang

Az ultrahang vizsgálat olyan fájdalommentes diagnosztikai eljárás, amivel szervezetünk akár minden pontjáról is képet kaphatunk – van-e ott valami kóros eltérés, kinövés, kidudorodás, vérkeringésbeli eltérés, esetleg daganatos eltérés.

Nagy előnye a CT-hez és röntgenhez képest, hogy egyáltalán nem sugárterhelő, így maximálisan biztonságosan alkalmazható, és akárhányszor ismételhető.

Szerencsére napjainkban az ultrahang már bárki számára elérhető – legyen szó csecsemőről vagy akár várandós kismamáról.

Ultrahang vizsgálatot lehet ún. szűrővizsgálatként is alkalmazni, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy van-e bennünk valami olyan betegség, ami még nem ad tüneteket, még nem fáj, de már UH-gal látható, így a kezelése még az előtt elkezdhető, hogy komolyabb probléma alakulna ki.

Ultrahanggal vizsgálhatóak az izmok, az ízületek, valamint kiemelt jelentősége van a pajzsmirigy és nyaki lágyrészek, erek ultrahang vizsgálatának. Nyeléskor jelentkező kellemetlen érzés, “gombócérzés”, ismert pajzsmirigy betegség, vagy műtét után, esetleg feltételezett érelmeszesedés esetén is kiválóan használható diagnosztikai vizsgáló módszer az ultrahang.

Hasi- és kismedencei ultrahanggal pedig választ kaphatunk hasi panaszok eredetére, erős menstruáció okára, vagy fény derülhet a deréktáji fájdalom hátterében meghúzódó vesekövekre. 

Sokszor hallani, hogy “nem bírja a gyomrom”, “én ezt nem ehetek”. Sokszor ezen panaszok hátterében epekő áll, amit ultrahanggal szépen vizsgálható.

Az előbbi kiragadott példákon kívül számos más betegség és testrész vizsgálatára is alkalmas vizsgáló módszer az ultrahang, ha bizonytalan, vagy kérdése merül fel, bátran hívjon minket telefonon. A vizsgálatra rendelőnkben nem szükséges beutaló! 

Rendelőnkben elérhető ultrahang vizsgálatok

  • Hasi és kismedencei ultrahang

  • Emlö ultrahang

  • Pajzsmirigy ultrahang

  • Lágyrész ultrahang

  • Here ultrahang

  • Vese, mellékvese ultrahang

 

A vizsgálatok általában éhgyomorra történnek, telt hólyaggal; azonban lehetnek kivételek, ezért javasoljuk, hogy a bejelentkezéskor az Ön vizsgálatára vonatkozó javaslatokat beszéljék át a Doktornővel.

dr. Soltész-Nagy Marianna

radiológus főorvos

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók